Άννα Βαγενά: «Το όνομά της ήταν Ζάχρα Εσμαϊλί»

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Σε δήλωσή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Άννα Βαγενά, τονίζει:

Πριν δύο μέρες έλαβε χώρα ένα αποτρόπαιο έγκλημα στο όχι και τόσο μακρινό Ιράν. Μία γυναίκα 42 ετών, η Ζάχρα Εσμαϊλί,το 2018 είχε σκοτώσει τον σύζυγό της, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, γιατί ασκούσε συστηματικά βία πάνω στην ίδια και τα παιδιά της.

Η Ζάχρα Εσμαϊλί επρόκειτο να τιμωρηθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν με την ποινή του απαγχονισμού, αλλά δεν πρόλαβε, καθώς αφού είδε μπροστά στα μάτια της τον απαγχονισμό άλλων 16 καταδίκων, πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Παρόλα αυτά, για το καθεστώς του Ιράν ο θάνατός της με αυτό τον τρόπο δεν ήταν αρκετός και έτσι πέρασαν μία θηλιά από τον λαιμό της και κρέμασαν το άψυχο σώμα της για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Από την ώρα που διάβασα αυτή την είδηση δεν μπορώ να συνέλθω. Η Ζάχρα θα μπορούσα να είμαι εγώ, η μάνα, η αδερφή, η κόρη οποιουδήποτε από εμάς. Η Ζάχρα είναι μία σύγχρονη μάρτυρας, μία αγία και ένα σύμβολο, που θα πρέπει να μας θυμίζει ότι αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν τελειώνει ποτέ. Οφείλουμε στην ίδια και τη θυσία της να μη σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε την παραμικρή παραβίαση που αφορά το φύλο και προέρχεται από πατριαρχικές τοξικότητες. Γιατί όσες πιο πολλές είναι οι κατακτήσεις στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στον υπόλοιπο κόσμο, τόσο πιο πολύ θα αναδεικνύονται, θα καταδικάζονται και θα απομονώνονται οι φρικτές πρακτικές καθεστώτων όπως αυτές του Ιράν.

Οφείλουμε σε αυτή τη γυναίκα, τη Ζάχρα Εσμαϊλί, να κρατήσουμε τη μνήμη της ζωντανή».

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Η Ουάσινγκτον θα διεκδικήσει έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το απίστευτο ξέσπασμα του Στράτου Τζώρτζογλου και η “συγνώμη” του

Το απίστευτο ξέσπασμα του Στράτου Τζώρτζογλου και η “συγνώμη” του