Β.Πανάκογλου: Πάρτε μέτρα για τον ιστορικό χιονιά που έρχεται – Βοηθός ο καιρός ως την Παρασκευή!!!

“Σημαντικό κύμα ψύχους έρχεται μετά από πολλά χρόνια τέτοια εποχή στη χώρα μας” σύμφωνα με τον γεωπόνο, ερασιτέχνη μετεωρολόγο και συνεργάτης μας σε καιρικά θέματα, Βασίλη Πανάκογλου, ο οποίος προσδιορίζει τα επιμέρους χαρακτηριστικά λέγοντας πως θα έχουμε “χιονοπτώσεις σε πολλές πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από την βόρεια Ελλάδα, που φαίνεται να δέχεται αρκετά εκατοστά χιονιού. Αρκετές είναι οι πιθανότητες στη συνέχεια να εξελίχθηκε σε προσήνεμο χιονιά απροσδιόριστης έντασης, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να επισημαίνονται χρήσιμες οδηγίες και για τους πολίτες ώστε να εξασφαλιστούν όσο γίνεται από τις συνέπειες”!!!

Για τον λόγο αυτό, ο έμπειρος προγνώστης παραπέμπει σε σημερινό κείμενο του συνεργάτη του στο weathergroup.gr, Ηλία Δούραλη, ο οποίος αναφέρει:

“ΔΡΙΜΥ ΨΥΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΚΡΑΙΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ”!!!“ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ“

“Σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία (και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά )σε κλοιό βαρυχειμωνιας θα εισέλθει η χώρα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.Από τις συνθήκες προχωρημένης άνοιξης που προηγήθηκαν θα περάσουμε στην άλλη όψη του Φλεβάρη την …παγερή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ακόμα και 20 βαθμούς σε σχέση με τις τιμές που είχαν προηγηθεί ενώ θα σημειωθούν και πολλές χιονοπτώσεις. Φαίνεται ότι θα είναι ένας χιονιας πανελλαδικού χαρακτήρα και θα εξελιχθεί σε 2 φάσεις…

Φάση 1η) Το Σάββατο 13/2 και κυρίως από τις απογευματινές-βραδινές ώρες θα επηρεασθεί με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις η Μακεδονία, η Ηπειρος ,η Θεσσαλία και η Στερεά. Αναμένονται μεγάλα ύψη χιονιού όχι μόνο στα ορεινά -ημιορεινά αλλά και σε πεδινά της Ηπείρου της Μακεδονίας,της δυτικής Θεσσαλίας καθώς και σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας Στερεάς.Θα χιονίσει αξιόλογα και μέσα στις μεγάλες πόλεις όπως η Κοζάνη τα Γιάννενα η Βέροια τα Τρίκαλα η Λάρισα η Λαμία κτλ.

Φάση 2η) Την Κυριακή 14/2 οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές ενώ θα επεκταθούν και νοτιότερα επηρεάζοντας την Εύβοια την Αττικοβοιωτια και σταδιακά μέχρι το βράδυ την αν.Πελλ/σο και τις Κυκλάδες.Την Δευτέρα και την Τρίτη 15-16/2 ο καιρός θα πάρει τη μορφή προσινεμου χιονιά με τα φαινόμενα να εντοπίζονται στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο σε έναν άξονα από τη Μαγνησία,την Εύβοια,την Αττική την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση ως προς τα φαινόμενα και θα σημειωθούν και διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στην αρχή της ημέρας αναμένονται κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις σε Θεσσαλία-Στερεά. Ραντεβού με την ιστορία και για την πόλη της Αθήνας που φλερτάρει με έναν χιονιά μετά από πολλά χρόνια Πέραν των χιονοπτώσεων οι οποίες σε πολλές περιοχές της χώρας θα δημιουργήσουν προβλήματα αυτό που πρέπει να ΤΟΝΙΣΤΕΊ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ είναι το δριμύ ψύχος που αναμένεται να επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια!!!

Η δυναμική του ψύχους θυμίζει γεγονότα όπως το 2001 και το 2017. Αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν καθώς αναμένονται συνθήκες ολικού παγετού στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας από τη Θεσσαλία και βορειότερα (όλη μέρα η θερμοκρασία κάτω από το 0). Θα παρατηρηθούν θερμοκρασίες -15….-20 C!

Ο παγετός ακτινοβολίας υπό συνθήκες ξαστεριας και χιονοσκεπους εδάφους θα είναι το μεγάλο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή ζημιών θα πρέπει να παρθούν προληπτικά μέτρα:

– σε σωληνώσεις (βρύσες εξωτερικών χωρών-λέβητες αερίου)

-Φροντίστε για επάρκεια σε καύσιμα και ξύλα.

-Προμηθευτείτε τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό για αρκετές ημέρες.

– Προφυλαξτε άτομα μεγάλης ηλικίας καθώς και ζώα-καλλιέργειες.

-Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού χιονιού

-Πιθανές διακοπές νερού και ηλεκτροδότησης

– Να ενημερώνεστε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο καιρός ως την Παρασκευή…

Ακριβώς λόγω της έντασης των συνθηκών που θα διαμορφωθούν, ο Βασίλης Πανάκογλου μας ενημέρωσε ότι αναλυτικό δελτίο για το Σ/Κ θα εκδοθεί την Παρασκευή, τονίζοντας ότι ο καιρός ως τότε βοηθάει προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα όλες οι προετοιμασίες αντιμετώπισης του χιονιά. Αναλυτικά αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα έχει ως εξής:

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Μακεδονία και ως το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα επεκταθούν και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο Τα φαινόμενα θα σταματήσουν γρήγορα και ο καιρός θα βελτιωθεί το απόγευμα και μετά. Αντίθετα στη Δυτική Ελλάδα στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο έως αργά το βράδυ Τα φαινόμενα θα επιμείνουν με μειωμένη όμως  ενταση. Λίγα χιόνια θα πέσουν αργά το βράδυ στα βουνά της Μακεδονίας πάνω από τα 1.300 με 1400 μέτρα  άνευ σημασίας. Επισημαίνεται ότι ενδέχεται να σημειωθούν 20 με 40 χιλιοστά βροχοπτώσεις σε τμήματα της Ηπείρου του βορείου Ιονίου της δυτικής Στερεάς και πιθανόν της Θράκης.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και γρήγορα δυτικοί βορειοδυτικοί εξασθενούντες και στο Αιγαίο αρχικά νότιοι 7 με 8 και πιθανόν στα κεντρικά και βόρεια τμήματα και 9 μποφόρ αλλά από το βράδυ και μετά και από τα βόρεια θα αρχίσουν να στρέφονται σε βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 3 έως 14 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια ενώ στα ανατολικά και νότια θα φτάσει τοπικά τους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες ενώ ο καιρός από αργά το απόγευμα θα βελτιωθεί σε όλη την περιφέρεια εκτός από την Πίνδο όπου τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το βράδυ.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες ενώ από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

  Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί αρχικά 4 με 6 μποφόρ και στα ορεινά και τα πεδινά αλλά και τα θαλάσσια τμήματα αλλά από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ θα στραφούν στα παραθαλάσσια τμήματα σε βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ και στα πεδινα από δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 6 με 17°C

 Τρίκαλα 6 με 16°C

 Καρδίτσα 6 με 16°C

 Βόλος 8 με 18°C

 Καλαμπάκα 6 με  14°C

 Ελασσόνα 5 με 13°C

  Αγία 5 με 14°C

 Φάρσαλα 7 με 17°C

 Σποράδες 13 με 18°C

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

 Προβλέπεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη αρχικά συννεφιά με λίγες μπόρες με βελτίωση γρηγόρη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με πυκνές ομίχλες στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου αλλά και κάποιες πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας και πιθανόν της Μακεδονίας. Σταδιακά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν στην περιοχή της ανατολικής Πελοποννήσου να σημειωθούν λίγες βροχοπτώσεις.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο και 4 με 5 στα υπόλοιπα πελάγη αλλά από αργά το βράδυ και από το Θρακικό θα αρχίσουν να στρέφονται σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 7 με 8 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη από -4 έως 9 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από 2 έως 14 βαθμούς ενώ στη νότια Ελλάδα και την Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 16 με 18.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και πιθανόν περιορισμένη ορατότητα ενώ από το μεσημέρι και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός το πρωί ενώ από το μεσημέρι και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί στα θαλάσσια τμήματα 7 και πιθανόν 8 μποφόρ και ανατολικοί 3 με 4 στα πεδινά αλλά οι άνεμοι προς το βράδυ θα εξασθενήσουν  σημαντικά στα πεδινά ενώ και στα θαλάσσια θα πέσουν στα 5 με 6 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 3 με 11°C

 Τρίκαλα 4 με 11°C

 Καρδίτσα 3 με 12°C

 Βόλος  6 με 11°C

 Καλαμπάκα 3 με 10°C

 Ελασσόνα 3 με 9°C

  Αγία 3 με 8°C

 Φάρσαλα 4 με 11°C

 Σποράδες 7 με 11°C

Αυτός ο άνδρας έψαξε για χρυσό και έφτιαξε μόνος του το δαχτυλίδι αρραβώνων για την αγαπημένη του

Αυτός ο άνδρας έψαξε για χρυσό και έφτιαξε μόνος του το δαχτυλίδι αρραβώνων για την αγαπημένη του

Τάμτα: «Θα έπρεπε να είχα μιλήσει και να είχα δράσει τότε…Συνέβαιναν και σε έμενα με πείραζαν αλλά θεωρούσα ότι είναι δεδομένο»