Κομισιόν: Η δυναμική των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Στη διαπίστωση πως η δυναμική των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί, λόγω των συνθηκών που προκαλούνται από την πανδημία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Συνολικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και προβλέπει ανάπτυξη κατά 3,5% το 2021, υπό την προϋπόθεση πως οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν σύντομα και το διεθνές περιβάλλον θα επιτρέψει την έλευση τουριστών το καλοκαίρι.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει αναιμική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 παραμένουν σε ισχύ, πράγμα που συνεπάγεται σοβαρούς περιορισμούς στον τομέα των υπηρεσιών. «Αυτά τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση ζωών αναμένεται να καθυστερήσουν περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη», τονίζεται.

Στο σημείο αυτό προστίθεται πως η χειμερινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα θα φτάσει το 3,5% το 2021 και το 5% το 2022, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης. Η εκτίμηση αυτή προϋποθέτει ότι ο εμβολιασμός θα επιτύχει σταδιακά να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους έως τα μέσα του 2021, επιτρέποντας μια χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

«Ο εξωτερικός τομέας προβλέπεται επίσης να προσφέρει θετική συμβολή στην ανάπτυξη, αν και λιγότερο ισχυρή από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς ο τουρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει πλήρως. Η προβολή προϋποθέτει ότι η δημοσιονομική πολιτική το 2021 θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με στοχευμένες παρεμβάσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά», σημειώνεται σχετικά.

Πάντως, η Κομισιόν σημειώνει πως η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας παραμένει υψηλή. «Οι προβολές υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα που συνδέονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού. Η πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, είναι επίσης κρίσιμη για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας», αναφέρεται σχετικά.

Κατά την έκθεση, η αβεβαιότητα αφορά επίσης στην ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη άρση των μέτρων στήριξης και από το πως θα γίνει η διαχείριση των χρεών που έχουν συσσωρευθεί.

«Οι αδυναμίες στη δομή του ισολογισμού του ελληνικού εταιρικού τομέα συντελούν στους κινδύνους ανάκαμψης», τονίζεται.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η παρατεταμένη προσφυγική κρίση προσθέτουν περαιτέρω αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις της Επιτροπής δεν ενσωματώνουν τον οικονομικό αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη

Στο σημείο αυτό η έκθεση σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτο, καθώς τα κεφάλαια αυτά θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως επισημαίνεται, ο μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ θα διαθέσει στην Ελλάδα 30,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021-2026, από τα οποία 17,8 δισ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων.

«Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που θα αποτελέσουν μέρος του σχεδίου αναμένεται να βασιστούν και να συμπληρώσουν τις προηγούμενες και τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης διαδικασίας παρακολούθησης», επισημαίνεται.

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Κούγιας για Λιγνάδη: Καταθέσαμε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος

Ελασσόνα: Επιχορήγηση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες