Τα δύο μέτρα που ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς που μας κλείνουν … στο σπίτι

Τα δύο μέτρα που ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς που μας κλείνουν … στο σπίτι

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις ανάμεσα στους επιστήμονες, καθώς διαφωνούν για τα νέα μέτρα. Ο κόφτης στο SMS στο 13033 και η απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο,

Σε δύο στρατόπεδα είναι χωρισμένες οι απόψεις των ειδικών για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την έκρηξη που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα ακόμα και σκληρό lockdown είναι στο τραπέζι.

Μετά από τον καθιερωμένο κύκλο διαβουλεύσεων των εμπειρογνωμόνων η κυβέρνηση αναμένει την τελική εισήγησή τους για να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη σημερινή σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης για την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των επιδημιολόγων που είχαν σύσκεψη την Πέμπτη και την Τετάρτη είναι να μπει η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη στο κόκκινο και να ισχύσει απαγόρευση από τις 18:00 στην Αττική τα Σαββατοκύριακα.

Στο τραπέζι μάλιστα βρίσκεται και η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική αναμένεται να αρχίσει από αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ειδικοί φοβούνται πως οι αλκυονίδες μέρες θα «βγάλουν» έξω από τα σπίτια τους τους Αθηναίους με αποτέλεσμα να γεμίσουν πάλι με κόσμο οι παραλίες και τα πάρκα.

Στις τελευταίες μετρήσεις, έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της συμπρωτεύουσας, στην έρευνα που διεξήγαγε διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί.

Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, επεσήμανε πως η αύξηση που εκτιμάται ότι θα έχουμε αυτή την εβδομάδα στο ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα λύματα της Αττικής θα είναι έως και 200%!

Χιλιομετρικός περιορισμός στα SMS – Δεν θα αποδώσει η απαγόρευση από τις 6

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση των επιδημιολόγων αλλά και γενικά η κατάσταση με τον κορονοϊό, όπως τόνισε και η Ματίνα Παγώνη για ακόμα μία φορά.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υποστήριξε πως μια καλή λύση θα ήταν ο κόσμος που στέλνει τα SMS για άσκηση, να μπορεί να πηγαίνει μόνο γύρω από το σπίτι του, με χιλιομετρικό όριο.

Έτσι, πιστεύει πως θα αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού που βλέπουμε σε παραλιακά μέρη ή σε καταστήματα το κέντρο τα Σαββατοκύριακα, καθώς θα είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση.

χετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική, η κ. Παγώνη τάχθηκε κατά αυτού του μέτρου.

«Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης» είπε η κ. Παγώνη.

Σημείωσε πως «τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε. Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».

Να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής, προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη. «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε.

Στο ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις «κόκκινες» όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μία «έξυπνη λύση», συμπληρώνοντας πως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η δυναμική της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές.

«Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέροντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Όπως είπε ο καθηγητής, είναι ύψιστης σημασίας η μείωση της κινητικότητας, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την κατανόησή του στην κόπωση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033, ενώ όσον αφορά στα σχολεία ο καθηγητής τόνισε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».

ieidiseis.gr

Βασιλακόπουλος: Όπου δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα και πολλά κρούσματα ο κόσμος χαλαρώνει

Βασιλακόπουλος: Όπου δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα και πολλά κρούσματα ο κόσμος χαλαρώνει

Το Baby Boom που δεν έγινε ποτέ: Λιγότερες τελικά οι γεννήσεις του πρώτου Lockdown

Το Baby Boom που δεν έγινε ποτέ: Λιγότερες τελικά οι γεννήσεις του πρώτου Lockdown