Άμεσα αποζημιώσεις στη Θεσσαλία 1 δισ. ευρώ

Κακοκαιρία Daniel: Το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως τον Οκτώβριο θα δοθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η επαφή, η πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία πλέον μεταξύ οικισμών, έχουμε ζητήματα και με τη διανομή των ζωοτροφών, αλλά εξελίσσεται με τη βοήθεια του στρατού και τους ευχαριστούμε. Έχουμε κάποια θεματάκια με το νερό. Πλέον η εικόνα είναι διαχειρίσιμη. Έχουμε επαφή, εικόνα, έχουμε επικοινωνία με όλους τους οικισμούς, με όλους τους νομούς. Υπάρχει ένας εξαιρετικός συντονισμός μεταξύ όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στις περιοχές αλλά και του συντονιστικού. Όλα είναι σε ένα καλύτερο δρόμο, σίγουρα όμως θα πάρει χρόνο. Κακά τα ψέματα, ήταν βαρύ το χτύπημα και πολλοί δεν το περίμεναν. Ο αιφνιδιασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Κακοκαιρία Daniel: Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Όσον αφορά στο κομμάτι των αποζημιώσεων ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι στήθηκε ένα τηλεφωνικό κέντρο, ένα κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων στα γραφεία του ΕΛΓΑ (2410-231938, 2410-231929). «Σε αυτά τα νούμερα μπορούν να απευθύνονται και να ρωτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, ό,τι προβλήματα, ό,τι απορίες έχουν. Ακόμα κι αν οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει τον ρόλο αυτό δεν είναι σε θέση να απαντήσουν εκείνη την ώρα, θα κρατήσουν τα στοιχεία ώστε να τους επιστραφεί το τηλεφώνημα».

ΥΠΟΙΚ: Περίπου 1 δισ. ευρώ θα πέσει άμεσα στη Θεσσαλία

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας και αυτός στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στις αποζημιώσεις είπε πως περίπου 1 δισ. ευρώ θα πέσει άμεσα στη Θεσσαλία.

Αναφορικά με την κατανομή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είπε ότι θα πάρουν το 80% της εκτιμητέας ζημιάς για τα σπίτια τους και το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Κακοκαιρία Daniel: Περιφέρεια και δήμοι αρμόδιοι για το ζήτημα των νεκρών ζώων

Για το ζήτημα με τα νεκρά ζώα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι αρμόδια για να τα συλλέξει είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δήμους. «Η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά έντονη και κάποιοι δεν έχουν βρει ακόμα τον βηματισμό τους. Αλλά εδώ είμαστε με τη βοήθεια όλων να τα καταφέρουμε και με τους μικρότερους δημάρχους, οι οποίοι έχουν τέτοια ζητήματα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από χθες το απόγευμα λειτουργεί και η ΒΙΠΕ Λάρισας, οπότε και εκεί προχωράει η καύση. Είναι μια μεγάλη μονάδα. Μπορεί να εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή την προσπάθεια της καύσης των νεκρών ζώων, οπότε είμαστε σαφώς περισσότερο ήρεμοι -αλλά δεν θα σταματήσουμε φυσικά την προσπάθειά μας», δήλωσε ο υπουργός.

Στη Γιάννουλη Λάρισας τα ψάρια κολυμπούν στα πεζοδρόμια

Στην Λάρισα συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την νέα κοίτη που έχει δημιουργηθεί πίσω από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, την ώρα που κάτοικοι των πλημμυροπαθών περιοχών βγάζουν τα πράγματά τους από τα σπίτια τους μέσα από τα λασπόνερα.

«Ότι έχει μείνει στα σπίτια σώο είναι ότι υπήρχε άνω από το ενάμιση μέτρο» λένε οι απελπισμένοι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Θωμά.

Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα κοίτη που δημιουργήθηκε από την υπερχείλιση του ποταμού. Ένα κενό που δημιουργήθηκε στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα το νερό του Πηνειού να ρέει προς δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ύδατα κατευθύνονται προς τις Εργατικές Κατοικίες Λάρισας με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τα θεμέλιά τους. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να σταματήσει με αναχώματα η συνεχόμενη ροή που ακόμη υπάρχει στο σημείο “μηδέν”.

Ψάρια από τον Πηνειό έφτασαν στη Γιάννουλη και έχουν καταγραφεί σε βίντεο να κολυμπούν στα πεζοδρόμια

Εικόνες με ψάρια να κολυμπούν στα πεζοδρόμια της Γιάννουλης στη Λάρισα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Κάτοικος της περιοχής κατέγραψε ψάρια από τον Πηνείο να κολυμπούν στα πεζοδρόμια και ανέβασε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «ντύνοντας» το μάλιστα με το τραγούδι «Μες στου Αιγαίου τα νησιά», σύμφωνα με το Onlarisa. 

Eλπίδα μετά την καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel

Πλημμύρες Θεσσαλία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην περισυλλογή νεκρών ζώων