Χαμός στη Βαρβάκειο για ένα κομμάτι: Πώς θα καταλάβετε ότι ο μπακαλιάρος που μαγειρεύετε είναι φρέσκος – Προσοχή στις τιμές

Λίγο πριν την παραδοσιακή ημέρα του μπακαλιάρο – σκορδαλιά, στα ελληνικά τραπέζια, οι καταναλωτές, έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες. Η τιμή του μπακαλιάρου, αγγίζει τα 24 ευρώ.

Φέτος οι τιμές στον μπακαλιάρο αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να μην επιλέγει τον παστό γνήσιο καθώς η τιμή του έχει σκαρφαλώσει στα 24 ευρώ, αλλά τον κατεψυγμένο χωρίς αλάτι ο οποίος κοστίζει στην αγορά 4,98 ευρώ.

Όπως και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου έτσι και φέτος οι τιμές στην Βαρβάκειο αγορά είναι πιο χαμηλές σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ.

Το κατάστημα της Μαρίας Βοριά στην οδό Ευριπίδου 22 στο κέντρο της Αθήνας, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι τιμές στην αγορά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατεψυγμένο φιλέτο χωρίς αλάτι το κιλό φίλτρο στοιχίζει 4,98 ευρώ. Ο φρέσκος κυμαίνεται στα 17 με 18 ευρώ το κιλό, ενώ το παστό φιλέτο στα 7 με 8 ευρώ και ο γνήσιος στα 24 ευρώ.

Στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-katanalitis, τα 480γρ του κατεψυγμένου μπακαλιάρου (Ρολό Φιλέτο) στα σούπερ μάρκετ, σήμερα ξεκινούν από 5,60 ευρώ και αγγίζουν τα 5,98 ευρώ, ενώ τα 400 γρ άλλης ετικέτας ξεκινούν από 4,46 ευρώ και φτάνουν τα 6,09 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τους ιχθυοπώλεις αυτό που πρέπει να «τσεκάρει», για το αν είναι φρέσκος ή όχι, ένας καταναλωτής που αγοράζει μπακαλιάρο είναι το σπάραχνο να είναι κόκκινο, όπως διακρίνεται και στην φωτογραφία και όχι μαύρο ή άσπρο ή καφετί. Επιπλέον θα πρέπει να κοιτάζει και τα μάτια του ψαριού τα οποία πρέπει να δείχνουν καθαρά.

Οι τρόποι μαγειρικής

Ο πιο κλασσικός τρόπος για να μαγειρέψει κάποιος τον μπακαλιάρο είτε το φιλέτο είτε τον παστό είναι στο τηγάνι, δηλαδή όπως ύφιστε στο παραδοσιακό τραπέζι μαζί που συνοδεύονται με την σκορδαλιά. Ακόμα ένας τρόπος είναι το ψάρι να μαγειρευτεί στο φούρνο ψητός ή πλακί. Τέλος, ο μεγάλος μπακαλιάρος μπορεί να γίνει και ψητός στη σχάρα.

Ένιωσε αδιαθεσία και πέθανε: Θρήνος για τον 37χρονο Αποστολή που έφυγε ξαφνικά από την ζωή

Τραγωδία στον Βόλο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο πατέρας 3 παιδιών – Τον «χτύπησε» οδηγός που πέρασε με κόκκινο