Η αηδία που με εμπόδισε να ξαναπατήσω εκεί: Η εμπειρία του Γιάννη Μόρτζου

Ο λόγος που ο Γιάννης Μόρτζος δεν έκανε κινηματογράφο.

Ο Γιάννης Μόρτζος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα. Ο γνωστός ηθοποιός απάντησε για το γεγονός ότι δεν έκανε κινηματογράφο, αλλά και για την καριέρα του στην τηλεόραση.

Εσείς θεωρείστε από τους ποιοτικούς ηθοποιούς…

Δεν επιδίωξα ποτέ το εμπορικό θέατρο. Αλλά εξαρτάται τι παίζεις και πώς το παίζεις το έργο. Γιατί πολλές φορές το ποιοτικό θέατρο είναι και εμπορικό. Εμένα μου άρεσε πάντα να παίζω όλους τους μεγάλους συγγραφείς και τραγικούς.

Γιατί ο Γιάννης Μόρτζος δεν έπαιξε στον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο;

Οσοι ήμασταν στο θέατρο τέχνης δεν είχαμε χρόνο για να κάνουμε κινηματογράφο. Ολη την ημέρα έπρεπε να είμαστε σε πρόβες και παράσταση. Αρα, δεν μας άφηνε καθόλου χρόνο. Κάποια στιγμή τόλμησα να κάνω κινηματογράφο. Μου είχε ζητήσει ένας παραγωγός να πάω στο Μικρό Χόλιγουντ, στην πλατεία Κάνιγγος. Πηγαίνω στο γραφείο του και αρχίζουμε την κουβέντα. Ολη την ώρα που συζητούσαμε εκείνος έβηχε και έφτυνε. Κάποια στιγμή τού λέω «είστε άρρωστος;» και μου απαντάει «όχι, από συνήθεια». Σιχάθηκα και δεν ξαναπάτησα και έτσι έχασα την ευκαιρία να κάνω και κινηματογράφο. Κάποιες άλλες προτάσεις που είχα έπρεπε να αφήσω το θέατρο για να πάω να κάνω γυρίσματα εκτός Αθηνών, κάτι που δεν επέτρεψα στον εαυτό μου.

Τηλεόραση;

Εκανα τηλεόραση στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εκανα όμως σημαντικές δουλειές που ήθελα να αφήσω το στίγμα μου.

Πώς γίνεται ένας ηθοποιός όπως εσείς να βιοπορίζεστε μόνο από το θέατρο, ενώ οι περισσότεροι έπαιζαν και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση παράλληλα;

Δεν με ενδιέφερε ποτέ να γίνω πλούσιος. Ηθελα απλά να βιοπορίζομαι αξιοπρεπώς και να νιώθω ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι όσα έκανα τα έκανα σωστά στον επαγγελματικό μου τομέα. Γι’ αυτό και όταν έφυγα από το θέατρο τέχνης, ασχολήθηκα εντατικά με την τηλεόραση. Η πρώτη μου τηλεοπτική δουλειά με το έργο «Χατζηεμμανουήλ», νομίζω, έχει αφήσει εποχή. Από εκεί έβγαζα χρήματα και τα διοχέτευα στις θεατρικές μου δουλειές.

Φοβηθήκατε μην καείτε από τη μεγάλη έκθεσή σας;

Πάντα προσπαθούσα να προσέχω και τις συνεργασίες μου και την πορεία μου. Πολλές φορές πρέπει να προσέχεις με ποιους συνεργάζεσαι, γιατί ίσως δεν είναι αντάξιοι της δικής σου ιστορίας, οπότε φθείρεσαι και αυτό δεν έχει γυρισμό. Πάντα έκανα διαλογή με λεπτότητα.

Πηγή εικόνας: NDP

Κ.Καραμανλής: «Το 2050 οι Έλλnνες στο γένος θα απоτελοúν μóλις το 63% του πλnθυσμού»

Η άποψη της Ελεονώρας Μελέτη για τον αυτοσεβασμό: «Η δυσκολία του να μην αγαπάς τον εαυτό σου»