Η αντίδραση του Κώστα Χατζή στον ρατσισμό: “Δεν έχουν διαβάσει οι άνθρωποι”

“Η παιδεία έρχεται από την πολιτεία. Εδώ στην Ελλάδα η πολιτεία δεν έσκυψε πάνω στους Ρομά” εξηγεί ο Κώστας Χατζής.

Σε μια εμβαθύνουσα εξομολόγηση προχώρησε ο Κώστας Χατζής, αυτήν την εβδομάδα, στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου με αφορμή την επερχόμενη συνάντησή του με τον Γιώργο Θεοφάνους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο εκλεκτός τραγουδοποιός εξήγησε γιατί δεν μπορεί να παρεξηγήσει όσους ενδεχομένως τον χαρακτηρίζουν γύφτο ή τσιγγάνο.

Έχετε πει πως όταν ήρθατε στην Αθήνα, περάσατε δύσκολα…

Στην Αθήνα πέρασα δύσκολα, έψαχνα δουλειά, με παρουσίαζαν σαν ξένο, με κρατούσαν λίγο και μετά με διώχνανε, δεν μπορούσαν να με κρατήσουν, για τη φορολογία, δεν το ήξερα τότε αυτό. Ήμουν είκοσι χρονών, αλλά δεν ήθελα να γυρίσω πίσω και μετά βρήκα ένα μέρος κάτω από μια σκάλα και κοιμόμουν.

Έχετε βιώσει ρατσισμό στη ζωή σας λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής σας, σας πήρε ποτέ κάτω;

Όταν με αποκαλούν γύφτο ή τσιγγάνο, δεν μπορώ να τους παρεξηγήσω. Και ξέρεις γιατί; Γιατί είναι άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει. Αθίγγανος σημαίνει “ανέγγιχτος” και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή “αγγίζω”. Είναι από το ρήμα ο άγγιχτος. Από χιλιάδες χρόνια μας λένε Ρομά, όπως τους αραπάδες τους είπαν νέγρους, έγχρωμους. Τώρα τους λένε Αφροαμερικανούς επειδή είναι πιο εύηχη η λέξη. Παρότι κάποιοι χρησιμοποιούν υποτιμητικά αυτή τη λέξη. Θα ήταν αστείο να πω ότι δεν είμαι γύφτος. Το δέχομαι λοιπόν και δεν το παρεξηγώ, όταν με αποκαλούν έτσι.

Με κοιτάζετε περίεργα κάθε φορά που λέω “γύφτος”, ωστόσο μας έμαθε ο Αριστοφάνης ότι όταν αυτοσαρκάζεσαι, περνάς τα ωραιότερα μηνύματα. Θέλω να πω πάντως ότι αν στη γη υπάρχουν δυο τρεις λαοί που ξεχωρίζουν, μέσα σε αυτούς είναι οι Έλληνες. Είναι καταπληκτικός λαός, αλλά δεν είχε πολλή παιδεία. Η παιδεία έρχεται από την πολιτεία. Εδώ στην Ελλάδα η πολιτεία δεν έσκυψε πάνω στους Ρομά, να τιμωρούνται αν τα παιδιά τους δεν τα στέλνουν σχολείο, να μην περνάνε τόσο δύσκολα ακόμα και σήμερα τα παιδιά τους στα σχολεία. Τι έκανε η πολιτεία για αυτά τα παιδιά;

Πηγή εικόνας: NDP Photo

Ανακοίνωση Αποχώρησης: Survivor Παίκτης Ήττησε και Αποχώρησε στην Επανάληψη

Κώστας Τσουρός εκφράζει επιθυμία για συνεργασία με τη Φαίη Σκορδά σε εκπομπή