Η Αξεπέραστη Καταξίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας του 1821

Μεγάλη Εικόνα, απόψε στις 00:10 στο MEGA.

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στις 00:10, ανήμερα της εθνικής επετείου, η Νίκη Λυμπεράκη συναντά στη Μεγάλη Εικόνα τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ.

Μαζί επιχειρούν μια ξενάγηση στα σημεία όπου φυλάσσονται τα πολυτιμότερα αρχεία της Επανάστασης του 1821: στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αλλά και στο πρώτο νεκροταφείο όπου βρίσκονται τα μνημεία σημαντικών ηρώων του Αγώνα.

Η μακρόχρονη πορεία του έθνους προς την ανεξαρτησία ξεδιπλώνεται στη «Μεγάλη Εικόνα»: από τη σύλληψη της ιδέας μιας ελεύθερης πατρίδας του Ρήγα Φεραίου, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 και την κήρυξη της επανάστασης το 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη έως τις ηρωικές μάχες των ελλήνων αγωνιστών, την έλευση του Καποδίστρια και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Ο Αριστείδης Χατζής παρουσιάζει, αποκλειστικά στην εκπομπή, μοναδικά ντοκουμέντα από την προσωπική του έρευνα στα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα Εθνικά Αρχεία των Η.Π.Α., τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Μεγάλη Εικόνα, Δευτέρα στις 00:10 στο MEGA.


Διαβαστε Ακομη

Το αθώο διάβασμα της Μαίρης Συνατσάκη: Οι αθέμιτες κατηγορίες της Ζήνας Κουτσελίνη

Η πάλη της Παναγιώτας Βλαντή με τους δικούς της δαίμονες: Η απόδειξη της έξυπνης και καλής ηθοποιού