Lockdown: Ανοιχτά τα ανθοπωλεία και σήμερα λόγω Αγίου Βαλεντίνου – Ποια καταστήματα και πώς λειτουργούν

Lockdown: Ανοιχτά τα ανθοπωλεία και σήμερα λόγω Αγίου Βαλεντίνου – Ποια καταστήματα και πώς λειτουργούν

Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική, Εύβοια και Αχαΐα –  Αναλυτικά τι ισχύει για το αυστηρό lockdown

Τρεις είναι οι περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται πλέον υπό καθεστώς αυστηρού lockdown , καθώς μετά την Αττική, προστέθηκαν η Αχαΐα και η Εύβοια.

Η ζωή των κατοίκων στις περιοχές αυτές αλλάζει ριζικά, καθώς καλούνται να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους στις νέες συνθήκες που επικρατούν τόσο όσον αφορά τις ώρες κατά τις οποίες επιτρέπεται η κυκλοφορία, όσο και το ωράριο των -όποιων- καταστημάτων παραμένουν ανοιχτά.

Σε Αχαΐα και Εύβοια επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00, κάτι που ισχύει και για την Αττική, αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα, αφού τις καθημερινές η απαγόρευση ξεκινά στις 21:00. Μοναδική εξαίρεση γίνεται στην μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία.

Το λιανεμπόριο έκλεισε, αλλά μόνο για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, χθες και σήμερα, Κυριακή, θα είναι ανοιχτά τα ανθοπωλεία με click away και click inside και ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. Η εξυπηρέτηση για όσους θέλουν να γιορτάσουν τον Άγιο Βαλεντίνιο θα γίνεται μόνο με ραντεβού. Η μετακίνηση θα γίνεται αποστέλλοντας μήνυμα sms με τον κωδικό «2» στον πενταψήφιο αριθμό «13033».

Τα μέτρα ωστόσο που ισχύουν στις πολύ αυξημένου κινδύνου περιοχές είναι τα ίδια που ισχύουν και στην Αττική.

Τα σχολεία έκλεισαν και η τηλεκπαίδευση καθίσταται υποχρεωτική για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, ανεστάλη η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των δικαστηρίων. Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και τα φαρμακεία. Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Επίσης ισχύουν τα εξής:

Ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης)
Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων
Απαγόρευση πώλησης προϊόντων λιανεμπορίου
Δυνατότητα παραδόσεων delivery τις Κυριακές από σούπερ μάρκετ

Έτσι, ενώ στην Αττική, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων είναι 07:00 – 20:30 τις καθημερινές και 07:00 – 17:30 τα Σαββατοκύριακα, σε Αχαΐα και Εύβοια το 07:00 – 17:30 ισχύει και τις καθημερινές.

Την Κυριακή μπορούν να λειτουργούν μόνο αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία κ.ο.κ. καθώς και τα σούπερ μάρκετ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών έως τις 5:30 μ.μ. Φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων θα λειτουργούν με βάση το ισχύον καθεστώς (επιμερισμός εφημεριών, διανυκτερεύσεων κοκ). Επίσης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν επί 24ωρο.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές έχουν περιθώριο δύο ωρών για τις αγορές τους από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση μετακίνησης απ’ το 13033 ή θα συντάξουν το σχετικό έντυπο μετακίνησης.

Η απόλυτη κατρακύλα! Μετά το σάλο, το Star αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» για το προκλητικό ρεπορτάζ υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη… (Βίντεο)

Η απόλυτη κατρακύλα! Μετά το σάλο, το Star αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» για το προκλητικό ρεπορτάζ υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη… (Βίντεο)

Αχ. Μπέος: «Τον Αλέκο τον …λατρεύω» – Απολαυστικό Video betarades

Αχ. Μπέος: «Τον Αλέκο τον …λατρεύω» – Απολαυστικό Video betarades