Μιχαηλίδου στον ΑΝΤ1: «Τρεıς επıπλέον μıσθоί στην τσέπη των εργαζоμένων το 2024»

«Δύσκολη άσκηση η αύξηση του κατώτατου μισθού» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είναι δύσκολη διότι πρέπει να καταφέρεις συγχρόνως τρία πράγματα. Ένα και πιο σπουδαίο από όλα, να ενισχύσεις το νοικοκυριό και δη το ευάλωτο που είναι στον κατώτατο μισθό, δύο να αφήσεις τον εργοδότη να μπορέσει να συνεχίσει να τον προσλαμβάνει έτσι ώστε να μην έχουμε απολύσεις ως απόρροια του υψηλότερου κατώτατου μισθού, και τρία την ανταγωνιστικότητα της χώρας» πρόσθεσε.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι με τη νέα γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική από το 2019, που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων.

Δείτε το βίντεο:

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβαδίζει με την αύξηση του μέσου μισθού. Μέχρι τώρα, από το 2019 μέχρι και το 2023, είχαμε μία αύξηση του μέσου μισθού στο 20% και του κατώτατου πάλι στο 20%. Με την αύξηση που κάναμε των 50 ευρώ, και ο νέος κατώτατος μισθός είναι στα 830 ευρώ πηγαίνουμε σε αύξηση σε σχέση με το 2019 της τάξεως του 27,7%. Είναι επίσης σημαντικό, από το 2019 μέχρι σήμερα ο σωρευτικός πληθωρισμός είναι στο 16,6%, την ώρα που ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει στο 27,7%. Αυτό μας βγάζει ότι ο Έλληνας του 2024 σε σχέση με τον Έλληνα του 2019, έχει 3 παραπάνω μισθούς στην τσέπη, επειδή έχουμε καταφέρει αυτήν την ισορροπία και αυτή βοηθάει το νοικοκυριό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι 2η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως: «σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, στις 22 χώρες της Ευρώπης που έχουν κατώτατο μισθό βρισκόμαστε στην 11η θέση, δηλαδή ακριβώς στην μέση».

Μάλιστα, όπως τόνισε, η αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων από το 2019 μέχρι σήμερα αποτυπώνεται και στη μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. «Το 2019, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό ήταν στο 27%. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 22%. Πρόκειται για μία σημαντική βελτίωση, που είναι πολλαπλάσια, αν αναλογιστούμε ότι το διάστημα αυτό έχουν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας 400.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019» σχολίασε.

Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στα οφέλη που θα έχουν όσοι λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, η ειδική παροχή μητρότητας, το ειδικό εφάπαξ βοήθημα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Ο κατώτατος μισθός αφορά 560.000 συμπολίτες μας, αλλά αφορά και σε πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν κάποια σχέση με το ταμείο ανεργίας. Έχουμε 510.000 Έλληνες που είναι δικαιούχοι του τακτικού επιδόματος ανεργίας, που τώρα διαμορφώνεται στα 510 ευρώ. Έχουμε πολλές Ελληνίδες που θα πάρουν τον υψηλότερο κατώτατο μισθό υπό μορφή επιδόματος μητρότητας. Θα το πάρουν και οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες. Έχουμε επίσης και όσους απασχολούνται σε προγράμματα όπως το 5567, η κοινωφελής εργασία, οι οποίοι τώρα α πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι» δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πώς διαμορφώνεται το νέο επίδομα ανεργίας
«Εμείς λέμε ότι επειδή πληρώνεις από τα δεδουλευμένα σου το επίδομα ανεργίας θα υπάρχει μία αναλογικότητα έτσι ώστε εάν έχεις υψηλότερο μισθό, υψηλότερες εισφορές και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πληρώνεις, θα παίρνει και υψηλότερο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα ξεκινά πιο πολύ και θα βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να σε κινητροδοτεί και πιο έντονα για να βρει εργασία» κατέληξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή: www.tilestwra.com

Αποκάλυψη: Η Μάγισσα πλησιάζει στο τέλος της, αναμένεται να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Δημήτρης Κόκοτας: Κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ – Τραγουδιστής παραμένει διασωληνωμένος