Ολοκληρώνεται η Αναστήλωση του Ανακτόρου του Φιλίππου Β΄, της ‘Ακρόπολης της Μακεδονίας’, στις Αιγές

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, το μνημείο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της αρχαιότητας, θα αποδοθεί στο κοινό, επιτρέποντας στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια ιστορία και την κουλτούρα των Αιγών, της Μητρόπολης των Μακεδόνων.

Το έργο αναστήλωσης πραγματοποιείται από το 2007 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος του σχεδιασμού των έργων ήταν η συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο, με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, που χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., αποτέλεσε το βασίλειον καθίδρυμα των Αιγών και είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας. Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου το φθινόπωρο του 336 π.Χ., ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος.

Το ανάκτορο των Αιγών αποτέλεσε ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα. Γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση. Σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας, το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ. και τώρα, καθώς οι εργασίες αναστήλωσής του ολοκληρώνονται, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.

Η αναστήλωση του ανάκτορου είναι μια σημαντική προσπάθεια για την αναβίωση και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το «Παρθενώνα της Μακεδονίας», ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, που αναδύεται από την λήθη των αιώνων, επιτρέποντας στο κοινό να έρθει σε επαφή με την αρχαία ιστορία και κουλτούρα της περιοχής.

Ο αχινός που ξεκίνησε να τρέχει! (vid)

Αυτό είναι το πώς το προτιμούν οι άντρες όταν βρίσκεται στο στόμα σου