Τα πάνω-κάτω στο επίδομα ανεργίας

Επίδομα ανεργίας: Δείτε τις αλλαγές που έρχονται 

Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας από τους 12 στους 24 μήνες, και μάλιστα οι πρώτοι 6 μήνες να συνδέονται με τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας τριετίας ή πενταετίας ενός εργαζόμενου μέχρι το 70%-75%. Προοδευτικά από εκεί και κάτω, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Απογευματινής, το ποσό να μειώνεται μέχρι το 55% του κατώτατου μισθού.

Εκτιμάται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5%-6% θα αυξήσει το επίδομα ενός ανέργου με δύο παιδιά στα 610 ευρώ από τον Απρίλιο.

Το επίδομα ανεργίας για ένα άτομο θα αυξηθεί από τα 376 που είναι σήμερα 510 ευρώ, χωρίς την παρέμβαση που ετοιμάζεται για επέκτασή του στους 24 μήνες, εκ των οποίων οι 6 μήνες θα είναι συνδεδεμένοι με το 70%-75% του μέσου μισθούς της πενταετίας.

Αναλυτικά παραδείγματα

Το επίδομα ανεργίας, από τον προσεχή Απρίλιο, εφόσον η αύξηση θα είναι της τάξης του 6%-6,5%, θα ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Επίσης, το ύψος του ειδικού εποχικού επιδόματος για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντες ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών- τραγουδιστών, ηθοποιών στο 70% του 25πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντες ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Σε ό,τι αφορά το βοήθημα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτως απασχολούμενων- ασφαλισμένων ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

Ως προς το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ για μονογονεϊκές, θύματα έμφυλης βίας και εμπορίας ανθρώπων, που σήμερα είναι 718 ευρώ, θα αυξηθεί στα 764 ευρώ.

Τέλος, για τους σπουδαστές-μαθητές που απέχουν από την εργασία για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, οι αποδοχές ισούνται με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

[ΠΗΓΗ]
To «fresh-news.eu» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.

Λάκης Γαβαλάς: «Δεν μπορώ να διανοηθώ να πάρω ένα υιοθετημένο παιδί ή από παρένθετη μητέρα»

Πως να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας χωρίς χημικά