Βασίλης Καρράς: «Άστη να λέει» – Η συνεργασία του με τους Πυξ Λαξ και η ιστορία του «θρυλικού» τραγουδιού

Το “Άστη να λέει” που τραγούδησε με τους Πυξ Λαξ, ήταν από τα τραγούδια-σταθμός στην καριέρα του Βασίλη Καρρά

Μια συνεργασία του Βασίλη Καρρά που άφησε εποχή ήταν αυτή με τους Πυξ Λαξ, που δημιούργησαν ένα τραγούδι σταθμός, το «Άστην να λέει» , που αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες συνεργασίες στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Ένα τραγούδι που έγινε αφορμή να γνωριστούν οι «Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης» με τον Βασίλη Καρρά -που το ερμήνευσε- και να αναπτυχθεί ανάμεσά τους μία δυνατή φιλία που είχε αντέξει στην πορεία των χρόνων.

«Δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά», είχε πει ο Μάνος Ξυδούς.

Συγκεκριμένα το 1993 ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς των Πυξ Λαξ τον προσέγγισε και του ζήτησε να πει ένα τραγούδι του συγκροτήματος, το μυθικό «Άστην να λέει».

Σου είπε έτσι πρέπει γεια χαρά
Εσύ δακρύζεις
Σου είπε πως επέρασε πολλά
Θέλει να φύγει

Δεν έμαθε ποτέ της ν’ αγαπά
Και είναι μόνη
Δεν έμαθε ποτέ της να πονά
Και σε πληγώνει

Άσ’ την να λέει άσ’ την να λέει
Εκείνη μόνο ξέρει και μέσα της θα κλαίει

Το τραγούδι το προόριζε αρχικά για τον Στράτο Διονυσίου, αλλά ο θάνατος του εμβληματικού τραγουδιστή έβαλε τέλος στο όνειρο αυτό.

Έτσι, το πρότειναν στον Βασίλη Καρρά. Στην αρχή ο λαϊκός τραγουδιστής δεν ήθελε να το τραγουδήσει. Είπε ότι δεν είναι ροκάς, αλλά λαϊκός τραγουδιστής.

Μάλιστα και η δισκογραφική εταιρεία των Πυξ Λαξ είχε προειδοποιήσει ότι η επιλογή ενός λαϊκού τραγουδιστή θα ζημίωνε την καριέρα τους και θα μπέρδευε το κοινό τους.

Τελικά ο Βασίλης Καρράς πείστηκε και κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα πραγματοποιώντας την ηχογράφηση ξενυχτισμένος και υπό έναν όρο. Στο στούντιο να τον περιμένει ένα ουίσκι. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε μέσα σε μόλις έξι λεπτά και κι έκανε γνωστούς τους Πυξ Λαξ στο ευρύ κοινό.

Από τον Στράτο στον Βασίλη

Το «Άστην να λέει» γράφτηκε το 1993 από τον Μάνο Ξυδούς για τον Στράτο Διονυσίου, ο οποίος δεν πρόλαβε να το ηχογραφήσει καθώς έφυγε από τη ζωή.

Στη συνέχεια, οι Πυξ Λαξ αναζήτησαν άλλον λαϊκό ερμηνευτή και επέλεξαν τον Βασίλη Καρρά, ο οποίος μάλιστα ήταν επιφυλακτικός στην αρχή λόγω του ύφους του τραγουδιού, αλλά τελικά το ηχογράφησε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Ξυδούς: Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε

Ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς σε συνέντευξή του, είχε εξιστορήσει τον τρόπο που έφτασε το θρυλικό τραγούδι να ερμηνευτεί από τον Βασίλη Καρρά.

«Εμείς τότε είχαμε κάνει αυτό το τραγούδι με το συγκρότημα και θέλαμε κάποιον λαϊκό τραγουδιστή. Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Μεσολάβησε ο Αχιλλέας Θεοφίλου -σε αυτόν οφείλεται η παραγωγή του τραγουδιού- που το βρήκε καλή ιδέα. Θέλω να πω κάτι που έζησα όσον αφορά τον άνθρωπο Βασίλη Καρρά. Αν κάποιος γεμίζει ένα μαγαζί, δε λέει τίποτα. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, ο Καρράς εμφανιζόταν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ στο καμαρίνι έτυχα μάρτυρας μιας σκηνής που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα. Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία που θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο. Έδωσε την επιταγή στο ένα παιδί και είπε «αν μάθει κανείς τίποτα θα σου κόψω το λαρύγγι». Από ‘κεί και πέρα δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Μάνος Ξυδούς.

Μιλώντας ο Βασίλης Καρράς για τη συγκεκριμένη συνεργασία ανέφερε ότι «ο Μάνος Ξυδούς την έκανε τη δουλειά μαζί με τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Γιατί οι παραγωγοί όταν είναι επαγγελματίες αληθινοί είναι πολύτιμοι. Σήμερα κάποιοι που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το λα μινόρε από το μι μινόρε, και που δεν έχουν καμιά γνώση για την ιστορία του τραγουδιού και τις λεπτομέρειές του, το παίζουν παραγωγοί. Κλείνω την παρένθεση και πάω στο Άστην να λέει. Τότε ήταν ένα τραγούδι έξω απ’ τα νερά μου για να το κάνω δικό μου. Το είχα δυο μήνες στα χέρια μου γραμμένο απ’ τα παιδιά με μια κιθάρα. Μισό τραγουδούσε ο Στόκας, μισό ο ψηλός· όλοι μαζί. Το μελετούσα, λοιπόν, και η τελική εκδοχή ήταν εντυπωσιακή».

Oι Πυξ Λαξ αφιερώνουν το θρυλικό τραγούδι στον Βασίλη Καρρά:

Μαθεύτηκε η τελευταία επιθυμία του Βασίλη Καρρά – Αυτό ζήτησε πριν πεθάνει

Το αιχμnρό αντίο της Έλενας Ακρίτα στον Βασίλη Καρρά