Ισχυρή προειδοποίηση από τους μετεωρολόγους: Έρχεται ο καύσωνας «Κλέων» με 43άρια και εξαήμερη διάρκεια – Συστάσεις προς τους πολίτες

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία για το κύμα καύσωνα με την ονομασία “Κλέων”, που αναμένεται να χτυπήσει ολόκληρη τη χώρα από την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: Πάμε για έναν δύσκολο, ισχυρό καύσωνα

Μιλώντας στο Mega, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χθες το βράδυ “άλλαξαν τα δεδομένα προς το χειρότερο. Πάμε για έναν δύσκολο, ισχυρό καύσωνα, ο οποίος θα περάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κορύφωση πια όχι την Παρασκευή, αλλά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα θερμό τριήμερο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 41-43 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν τους 44-45 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για τον καύσωνα Κλέων:

“Δυστυχώς ο καύσωνας πιθανώς να είναι ισχυρότερος του αναμενόμενου.

Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/7 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα.

40°C αναμένονται την Τετάρτη κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, στο Θεσσαλικό κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας.

Την Τετάρτη:

Αθήνα : 38°C, Θεσσαλονίκη : 37°C

Η ΠΕΜΠΤΗ 13/7 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C. Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Την Πέμπτη:
Αθήνα : 40-41°C, Θεσσαλονίκη : 38-39°C

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ : ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C.

Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.

Την Παρασκευή:
Αθήνα : 42-43°C, Θεσσαλονίκη : 40-41°C

Το Σάββατο:
Αθήνα : 43-44°C, Θεσσαλονίκη : 41-42°C

Την Κυριακή:

Αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C).

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.
Οπλιστείτε με υπομονή διότι οι μέρες που θα έρθουν από την Τετάρτη και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, περιορίστε τις μετακινήσεις σας από τις 12.00 μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 όλες τις επόμενες ημέρες.

ΥΓ : Έχουν έρθει και στο παρελθόν παρόμοιοι καύσωνες στην Ελλάδα.

Μαρουσάκης: Αποκλιμάκωση προς τις 20 του μήνα
“Δεν χρειάζεται πανικός”, είναι το μήνυμα που στέλνει με νεότερη ανάρτησή του για τον καύσωνα Κλέων ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος “βλέπει” γενικότερη αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών σε όλη τη χώρα από τις 20 Ιουλίου.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Με το ισχυρό κύμα ζέστης να βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, φαίνεται να οδηγούμαστε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ένα κύμα ζέστης για το οποίο μιλάμε κάμποσα 24ωρα σε βαθμό τέτοιο ώστε να νομίζουν αρκετοί ότι βρισκόμαστε ήδη σε συνθήκες καύσωνα.

Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια σημεία του όλου θέματος γιατί πραγματικά διακρίνω έναν έντονο πανικό με όσους τουλάχιστον προσωπικά έρχομαι σε επικοινωνία.

1. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί κελσίου).

Ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:

– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον πρώτο μας χάρτη μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για τις θερμοκρασίες που προβλέπονται νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ στον δεύτερο χάρτη μας τις μέγιστες για την ίδια ημέρα το μεσημέρι.
– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία. Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.
– Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Η δυτική Ελλάδα παρόλα αυτά θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.
– Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.
– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κτλ.
– Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και στον τελευταίο μας χάρτη.

2. Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως? Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό.

Η Φαίη Σκορδά με μαγιό «τρελαίνει» τους πάντες! (pics)

“Μια ιστορία λίγο διαφορετική”: Συγκινεί η κόρη Κωσταράκου 40 μέρες μετά τον θάνατο του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ