«Νομίζαμε ότι ήταν ένα κρύωμα»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 8χρονου στην Ημαθία – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ανείπωτη τραγωδία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 8χρονου από την Ημαθία που άφησε τη τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουνίου.

Ο θάνατος του 8χρονου αποδίδεται σε στρεπτόκοκκο ομάδας Α, όπως ανακοίνωσε και ο ΕΟΔΥ, ενώ πρόκειται για το 6ο παιδί που καταλήγει από το συγκεκριμένο βακτήριο στην Ελλάδα το 2023.

Το χρονικό του συμβάν

Το χρονικό της τραγωδίας, ξεκινά από την περασμένη Παρασκευή όταν ο 8χρονος ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό.

Όπως δήλωσε ο πατέρας του 9χρονου στο MEGA, η κατάσταση του παιδιού αρχικά δεν ενέπνεε ανησυχία.

«Την Παρασκευή το μεσημέρι ξεκίνησε με ελαφρύ πυρετό, του δώσαμε αντιπυρετικά, θεωρήσαμε ότι είναι κάτι απλό. Τα παιδάκια δεν τα πας κατευθείαν με το παραμικρό στο νοσοκομείο. Του δώσαμε αντιπυρετικό, θεωρήσαμε είναι ένα κρύωμα, κάτι».

Έπειτα, όταν αντιλήθφηκαν πως ο πυρετός δεν υποχωρούσε, οι γονείς μετέφεραν το αγοράκι στο νοσοκομείο της Νάουσας για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και λίγο αργότερα επέστρεψαν σπίτι περιμένοντας τα αποτελέσματα, με τα συμπτώματα να δείχνουν αρχικά γαστρεντερίτιδα.

«Όταν ξαναπήγαμε να πάρουμε τα αποτελέσματα, κάναμε εισαγωγή γιατί συνέχιζε τους εμετούς, μην πάθει αφυδάτωση, έτσι προληπτικά», συνέχισε λέγοντας ο πατέρας του 8χρονου.

Αφού έμεινε το Σάββατο στο νοσοκομείο της Νάουσας, το πρωί της Κυριακής οι γιατροί αποφάσισαν τη διακομιδή του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

«Το παιδί είχε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και την Κυριακή το πρωί άρχισε να μελανιάζει. Είχε πυρετό, ό,τι έχει μία γαστρεντερίτιδα».

Αρχικά, το 8χρονο αγοράκι μεταφέρθηκε στο «Γεννηματάς», όμως λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι γιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, που διαθέτει ΜΕΘ Παίδων.

Εκεί όμως το παιδάκι έπαθε ανακοπή και κατέληξε.

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο του 8χρονου

Για το περιστατικό διεξάγεται εισαγγελική έρευνα καθώς σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνήσει τυχόν ιατρική αμέλεια. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, ερευνάται εάν τελέστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ή της έκθεσης που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο από αμέλεια.

Στην έγγραφη παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε ο 8χρονος, όπως επίσης οι καταθέσεις των γονιών του.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνήσει τυχόν ιατρική αμέλεια. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, ερευνάται εάν τελέστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ή της έκθεσης που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο από αμέλεια.

Στην έγγραφη παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε ο 7χρονος, όπως επίσης οι καταθέσεις των γονιών του.

Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α
Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα, όπως ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.

“Φεύγουμε για Γερμανία, ανάψτε ένα κεράκι για το παιδί μου”: Σπαράζουν καρδιές με τον πατέρα του Γεράσιμου από τα Τέμπη

Καρύδη: «Δεν έγινα μητέρα για να μην γίνω σκλάβα του παιδιού μου και αφήσω όλη μου τη ζωή πίσω»