Ο Echo δεν άφησε τον Μπάμπη άφαντο κι ατiμητο νεκpό στο βάλτο

Ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος που ακούει στο όνομα «Echo» κατάφερε να εντοπίσει το άψυχο σώμα του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι, με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία να ανακοινώνει πως σύντομα θα τον βραβεύσει.

Ο Echo ανήκει στην ομάδα Anubis K9P, είναι βελγικός ποιμενικός και έχει εξαιρετικά ποσοστά απόδοσης. Η Anubis Coldcase K9 Team ιδρύθηκε το 2022, και αναλαμβάνει αποστολές αναζήτησης και εντοπισμού σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η Anubis K9P διαθέτει συνολικά 11 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Πρόκειται για τους: Oscar, Aria, Mollie, Echo, Helly, Moabi, Brazil, Sierra, Lima, Zulu, Delta.

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του 31χρονου Μπάμπη βρέθηκε χθες μέσα σε βάλτο στην περιοχή Κάμπος Ευηνοχωρίου, στην Ευαγγελίστρια. Τα ίχνη του θύματος είχαν χαθεί από τις 4 Ιανουαρίου και τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας (22/1) γράφτηκε ο τραγικός επίλογος με τον εντοπισμό της σορού του.

Πώς ο Echo κατάφερε να εντοπίσει τη σορό του 31χρονου

H Αγγελική Διακομανώλη υπεύθυνη οργάνωσης και επικοινωνίας της εταιρείας AnubisK9team, στην ομάδα της οποίας, είναι ενταγμένος ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος Echo, μιλά στο iefimerida.gr και εξηγεί, πως η ομάδα ανέλαβε την υπόθεση και πως τελικά έφτασε στον εντοπισμό του αδικοχαμένου Μπάμπη.

Όπως εξηγεί: «Μετά από αίτημα των συγγενών προς την εισαγγελία Μεσολογγίου, διορίστηκε ορκωτός πραγματογνώμονας ο κύριος Ευάγγελος Αλεξανδρής, για την έρευνα και τον εντοπισμό του αδικοχαμένου Μπάμπη. Σάββατο πρωί φτάσαμε στο σημείο. Εχθές λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα καταφέραμε και εντοπίσαμε την σορό. Προφανώς και ήταν δύσκολος ο εντοπισμός. Η περιοχή ήταν δύσβατη και βαλτώδεις. Με πολλά νερά και καλαμιές. Παρόλα αυτά ο σκύλος και ο χειριστής δεν εντόπισαν κανένα πρόβλημα και με συστηματική έρευνα εντοπίστηκε η σορός μετά από ένδειξη του Echo. Είχαμε χαρτογραφήσει την περιοχή, ξεκινήσαμε βάσει πρωτοκόλλου την διαδικασία εύρεσης και έτσι καταφέραμε να φτάσουμε στον εντοπισμό της σορού, με την βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου μας».

Όπως λέει το έμπειρο στέλεχος της εταιρείας η διαδικασία για τον εντοπισμό αγνοουμένων είναι πολύ συγκεκριμένη και σπάνια θυμίζει ανάλογες περιπτώσεις που έχουν αποτυπωθεί σε κινηματογραφικές ταινίες. Όπως αναφέρει:

«Η διαδικασία εύρεσης είναι πολύ συγκεκριμένη για τέτοιες περιπτώσεις. Τα σκυλιά αυτά είναι εκπαιδευμένα για τέτοιες αναζητήσεις. Είναι ειδικά εκπαιδευμένα ώστε να εντοπίζουν νεκρούς αγνοούμενους ανθρώπους ή υπολείμματα τους ή υπολείμματα οστών. Η διαδικασία δεν είναι αυτή που βλέπουμε στις ταινίες. δηλαδή ότι ο σκύλος μυρίζει τα ρούχα του αγνοούμενου και τον εντοπίσει. Είναι πολύ πιο σύνθετη και κρύβει ώρες και ώρες εκπαίδευσης. Το μυστικό κρύβεται στη σχέση με τον εκπαιδευτή του σκύλου και στη συνεργασία τους. Ξεκινά αρχικά η χαρτογράφηση της περιοχής και στη συνέχεια η σάρωση της. Στο τέλος με κύριο στοιχείο την οσμή καταφέρνει ο εκπαιδευμένος σκύλος και εντοπίζει τη σορό».

Όσο και εάν φαίνεται τα συγκεκριμένα σκυλιά έχουν λάβει εκπαίδευση, που τα κάνουν μοναδικά στο συγκεκριμένο κομμάτι έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως λέει η κυρία Αγγελική Διακομανώλη: “Είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που διαθέτουμε τέτοιους σκύλους, υπάρχει ακόμα μία εταιρεία στην Αμερική. Είναι ελάχιστα τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τέτοιες περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία θα απονείμει βραβείοΣε α

νάρτηση στη σελίδα της στο Facebook η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία αναφέρει ότι «θα τιμήσει σε πρώτη ευκαιρία απονομής βραβείων» τον Echo.


Αναλυτικά:

«Τιμή και δόξα στον μοναδικό στην Ελλάδα σκύλο ανιχνευτή DNA και τον ορκωτό εκπαιδευτή του από τη Θεσσαλονίκη, της Ομάδας Anubis K9P, για τον εντοπισμό της σορού του δολοφονημένου 31χρονου Μπάμπη, στο Μεσολόγγι μέσα σε άκρως δύσκολες συνθήκες βαλτώδους περιοχής.
Ένας σκύλος ξεπέρασε σε δυνατότητες 20ήμερων ερευνών όλες τις σχετικές ανιχνευτικές ανθρώπινες έρευνες, τεχνολογίες, ομάδες κ.λπ. Η Ελληνική Φιλοζωική θα τιμήσει σε πρώτη ευκαιρία απονομής βραβείων, δεόντως τον σκύλο ανιχνευτή, τον επικεφαλής εκπαιδευτή του και της εθελοντικής Ομάδας του.
Συγχαρητήρια και στους δύο μοναδικούς. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου Μπάμπη».

 

Πηγή: www.tilestwra.com

To «fresh-news.eu» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.

Ένας μıσθός πάει στο σούπερμάρκετ: Για 3 άτομα δiνουν 700 εuρώ τον μήνα

Στο νοσοκομείο ο βασιλιάς Κάρολος