Ανακάλυψη της ακριτικής Γαύδου: Μια Μεγάλη Ιστορία

Τα MEGA Stories, απόψε στις 00:10 στο MEGA.

Απόψε στις 00:10, σε μια νέα μέρα μετάδοσης, το MEGA Stories και η Δώρα Αναγνωστοπούλου ταξιδεύουν στη Γαύδο και ακούν τις ιστορίες των κατοίκων του νησιού που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική μεταναστευτική κρίση.

Από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα έχουν εντοπιστεί 1.186 μετανάστες στις ακτές της Γαύδου. Με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη ως αποσκευή τους, άνδρες και γυναίκες κατά κύριο λόγο αραβικής καταγωγής ξεκίνησαν ένα ταξίδι σχεδόν 24 ωρών από τις ακτές της Αιγύπτου με αβέβαιο προορισμό.

Το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης καλείται να διαχειριστεί καθημερινά έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που είναι ψυχολογικά και σωματικά εξαντλημένοι, να τους παρέχει τροφή και νερό, βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα προσωρινό καταφύγιο. Οι 80 κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει μέχρι σήμερα όχι μόνο αλληλεγγύη, αλλά και αλτρουισμό με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συναντά τη δήμαρχο του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη και τους αντιδημάρχους Λευτέρη Λουγιάκη και Μιχάλη Λαμπάκη, ακούει τις ανησυχίες και τους φόβους τους για τη μεταμόρφωση του παραδεισένιου νησιού σε μια αντιπροσωπεία της Ελλάδας και περιηγείται στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας των μεταναστών μέχρι τη μεταφορά τους στην Κρήτη.

Το «MEGA Stories» ακολουθεί τη διαδρομή των μεταναστών στο νησί, περπατώντας στο μονοπάτι πέντε χιλιομέτρων που συχνά διασχίζουν ξυπόλητοι από την παραλία της Τρυπητής, όπου καταφθάνουν, έως τη χώρα και το λιμάνι, βλέποντας τα ελάχιστα αγαθά που αφήνουν πίσω τους και τα ελάχιστα σκάφη με τα οποία διασχίζουν το πέλαγος από τις ακτές της Αιγύπτου στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Στην κάμερα της εκπομπής μοιράζονται την προσωπική τους ιστορία που τους κράτησε ή τους οδήγησε στη Γαύδο: η φουρνάρισσα του νησιού Στέλλα Στεφανάκη, ο γιατρός Βασίλης Αμβροσιάδης, ο φαροφύλακας Γιώργος Δαμοράκης και η Παναγιώτα Κυτέα-Κουμαντατάκη.

Το φαινόμενο που μεγαλώνει εβδομάδα με την εβδομάδα, βρίσκει τη Γαύδο ανετοίμαστη να αντιμετωπίσει και να υποστηρίξει, αλλά ανετοίμαστη να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο γεωγραφικό και ευρωπαϊκό ζήτημα.

MEGA Stories, απόψε στις 00:10 στο MEGA.

Το 2Night Show: Συνάντηση με τον Χρήστο Μαλάκη και τη Μαρία Θωμά στο πλευρό του Γρηγόρη Αρναούτογλου

Ανάρρωση ο Βασίλης Πορφυράκης – Τα νέα μετά τη χειρουργική επέμβαση