Η συγκλονιστική εμπειρία της Γιάννας Τερζή με την αφαίρεση όγκου στο νωτιαίο μυελό: “Μια βλάβη που με συνοδεύει από τη μέση και κάτω”

“Στην ουσία να μην μπορώ να αισθανθώ τα πόδια μου, όσο τα αισθανόμουν πριν” εξομολογήθηκε η Γιάννα Τερζή

Η Γιάννα Τερζή μίλησε για τον καρκίνο στο νωτιαίο μυελό σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στην ημερίδα του φορέα Θάλπος – Ψυχική Υγεία.

“Ως γυναίκα που γεννήθηκε στην Ελλάδα, είχα εκπαιδευτεί να νιώθω ντροπή για διάφορα πράγματα. Αλλά δεν περίμενα ότι στα 40 μου, πριν από τρία χρόνια, θα προστεθεί στη λίστα ακόμα ένα. Ένας όγκος στο νωτιαίο μυελό, ο οποίος αφού αφαιρέθηκε, με άφησε με μια βλάβη στο σώμα μου από τη μέση και κάτω. Στην ουσία να μην μπορώ να αισθανθώ τα πόδια μου, όπως τα αισθανόμουν πριν” εξομολογήθηκε η Γιάννα Τερζή.

“Αυτό, εκτός από την ταλαιπωρία και την περιπέτεια που πέρασα, μέχρι να σηκωθώ από το αμαξίδιο, μέχρι να μπορώ να περπατήσω, με έκανε να νιώθω μια ντροπή και να το μοιραστώ, αλλά και για να επιστρέψω στη δουλειά μου, στη σκηνή, όπου πρέπει να σταθώ, με τα πόδια, να φορέσω ψηλά παπούτσια και όχι αθλητικά, που δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξανακάνω.

Η ντροπή και η προκατάληψη γύρω από αυτό ήρθαν σε συνεργασία με αυτό που νιώθω μέσα μου και με αυτό που αντιμετωπίζω από τους γύρω μου. Η φράση “είσαι καλά, δεν έχεις τίποτα”, με έκανε να κλείνομαι ακόμα περισσότερο και να νιώθω ακόμα περισσότερη ντροπή για αυτό που πέρασα, ενώ είχα περάσει μια πραγματική δοκιμασία.”

Η βλάβη στο σώμα ενός ατόμου θα έπρεπε να χειρίζεται με μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα, για να μην εξελιχθεί σε αναπηρία, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση σε πράγματα που είναι αυτονόητα για άλλους. Οι ασθενείς ή οι πρώην ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και να νιώθουν σίγουροι και αυτοπεποίθηση. Να αισθάνονται ξανά δημιουργικοί και να απολαμβάνουν τη ζωή τους, όπως πριν την ασθένεια” πρόσθεσε η Γιάννα Τερζή.

Η αντιμετώπιση της αρνητικής εμπειρίας μέσα από το μπιλιάρδο, το κάπνισμα και το αλκοόλ

Το στυλ μου εντυπωσιάζει: Η διεμφυλική γυναίκα που γεννήθηκε σε λάθος σώμα